Verticuteren

VerticuterenVerticuterenVerticuterenVerticuteren

Ieder jaar een verzorgd en gezond gazon? 


Verticuteren is dan ook een "must" voor een optimaal gazon!

 

 

 

Het is de tijd om uw gazon te verhelpen van dood materiaal zoals bladeren en grasafval. Het wordt aangeraden uw gazon in het voor en najaar te verticuteren, ook wel het "uitkammen"van gras genoemd. 

 

 

Uw gazon verticuteren kan diverse redenen hebben:


Mosgroei

Het ontstaan van mos in uw gazon is vervelend, de oorzaak hiervan kan zijn het te kort maaien van uw grasmat of gras wat in de schaduw ligt.
 

Viltlaag

Een viltlaag ontstaat door afgestorven gras wat blijft liggen na het maaien van uw gazon, maar een viltlaag kan ook worden veroorzaakt door plantendelen en organisch materiaal wat door de wind wordt verplaatst.  
 
Verticuteren is van belang om de viltlaag te doorbreken zodat de grasmat weer licht en lucht krijgt zo kan het niet verstikt gaan onder een dikke viltlaag. Een viltlaag heeft ook zijn voordelen, een cm dikke viltlaag zorgt voor bescherming van hitte tijdens de zomerperiode en verlies van water. 
 

Druk

Het gazon wordt inelkaar gedrongen door het belopen van uw grasmat. Bij een gezond en verzorgde grasmat is het uitermate belangrijk dat uw gazon lucht, water en voedingstoffen kan opnemen. Door een belopen gazon worden de wortels moeilijk bereikt met deze benodigdheden waardoor het kan gaan verstikken. Verticuteren is dus ook om deze reden preventief. 

 

Voor en najaar

Gelieve uw gazon tweemaal per jaar verticuteren. Voor een goed resultaat kan het geverticuteerd worden eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar. Verticuteren is een milieuvriendelijke handeling van uw gazon! 

U kunt voor u uw gazon verticuteerd een middel gebruiken genaamd ijzersulfaat dit is een mosdodend middel, let wel op de voorschriften van dit middel. Wanneer het verticuteren is gebeurt kan u daarna uw gazon bemesten of kale plekken in het gazon opnieuw inzaaien. 


Tip:Uw gazon gelieve niet in het voorjaar verticuteren bij kans op nachtvorst!

 

Hoveniersbedrijf Ruben de Boer informeert u er graag meer over, neemt u gerust contact via ons , Offerteformulier op.